بررسی وضعیت اجتماعی و اقتصادی زنان سرپرست خانوار در شهر

دسته بندي : علوم انسانی » علوم اجتماعی
فصل اول
کلیات تحقیق

چکیده

هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت اجتماعی و اقتصادی زنان سرپرست خانوار می باشد. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات عملی و همبستگی (رابطه ای) است که برای اجرای آن از روش معمول در تحقیقات جامعه شناسی به نام روش پرسشنامه (پیمایش)سود برده خواهد شد و در این روش به مصاحبه و درخواست همکاری در زمینه تکمیل نمودن پرسشنامه ها از زنان سرپرست خانوار پرداخته خواهد شد. داده های به دست آمده مربوط به زنان سرپرست خانوار است که داده ها لازم برای این تحقیق با مصاحبه جداگانه هر یک از این افراد استخراج خواهد شد. بعد از آن به تعیین متغیرها و شاخص ها می پردازیم. پس از استخراج داده ها متغیر ها لازم در هر ستون به صورت جداگانه نوشته و هر ردیف به یک فرد اختصاص داده و اطلاعات جمع آوری خواهد شد و سپس مبادرت به کدگذاری آن اطلاعات و ورود آنها به کامپیوتر برای تجزیه و تحلیل می کنیم. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه زنان سرپرست خانوار 20تا60 ساله است. گروه هدف مورد نظر زنان سرپرست خانوار دارای فرزندانی با تعداد بالا و یا دارای شوهر از کارافتاده و بیوه یا مطلقه و دارای درآمد کم هستند. در مورد حجم نمونه 100 زن سرپرست خانوار انتخاب شده است که در این زمینه روش گزینش آنها به صورت تصادفی است .در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات و داده ها با مراجعه و درخواست همکاری از زنان سرپرست خانوار ساکن در محدوده مکانی مورد نظر از ابزار پرسشنامه (پیمایش) استفاده شده است برای این مهم اطلاعات فردی و جمع آوری شده از هر فرد در پرسشنامه ای مجزا تهیه و سازماندهی می شود

1-1-مقدمه
وضعيت زنان در هر جامعه اي نشانگر ميزان پيشرفت آن جامعه است، و اين واقعيتي است كه روز به روز تعداد بيشتري آن را در مي يابند (محموديان،۱۳۸۲ص22). بدين منظور از دهه هفتاد ميلادي، مسائل مربوط به شركت همه جانبة زنان در فرايند برنامه هاي توسعه ملي به تدريج وارد دستور كار سازمان هاي توسعه و عمران ملي و بين المللي گرديد و تا سال ۱۹۸۰ بسياري از كشورها و سازمان هاي بين المللي مسائل مربوط به زنان را به وضوح در برنامه هاي توسعه خود قرار دادند. تمامي اين تلاش ها سعي در آگاه ساختن مردم از اهميت پايگاه اقتصادي اجتماعي زنان جامعه (كه پيش از اين از نظرها پنهان بود) در توسعه كشور و محل زندگي داشت، زيرا هيچ برنامه اي بدون توجه به آنان به اهداف خود نمي¬رسد و هيچ توسعه اي پايدار و كامل نخواهد شد (خواجه نوري، 1377،ص12)
حال زنان با زندگي در جوامع روستايي تجرب ه اي متفاوت از تبعيض و محروميت را مي چشند، زيرا آنان عهده دار فعاليت هاي اقتصادي اي هستند كه منجر به كسب درآمد ملموس نمي شود و همين امر سبب مي¬گردد تا آنان موقعيت اجتماعي اقتصادي پايين تري پيدا كنند، دسترسي و مالكيت شان بر منابع محدود شود.(Kaur,2005)
با وجود اين، فعاليت هاي موجود در برنامه هاي توسعه هنوز هم نتوانسته توان موجود و بالقوة زنان را در فرايند توسعه شناسايي كند و تأثير اين برنامه ها را بر روي بهبود جايگاه اقتصادي اجتماعي زنان مشخص ساز د. امكانات توزيع شده از طريق مجريان برنامه هاي توسعه به دست زنان نرسيده است. در برنامه هاي توسعه، مردان به عنوان توليدكنندگان شناخته شده اند و در مورد نقش زنان در اقتصاد روستا نيز اطلاعات كافي وجود نداشته است.(پاك بين،۱۳۸۰ ص15)

1-2-بیان مساله:
زنان سرپرست خانوار مقوله است که در چهارچوب رفاه خانواده امر مهمی تلقی می شود و حقیقتاً زن و خانواده دو مقوله غیر قابل تفکیک از یکدیگرند. واقعیات موجود در جامعه نشان از آن
دسته بندی: علوم انسانی » علوم اجتماعی

تعداد مشاهده: 1865 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.doc

فرمت فایل اصلی: ورد

تعداد صفحات: 50

حجم فایل:778 کیلوبایت

 قیمت: 6,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی:
    پروژه پاياني همراه با پرسشنامه و تجزيه و تحليل داد ها